Składniki:
- 1-2 kg ekologicznych ogórków gruntowych krótkich
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- świeży koper (najlepiej jeden pęczek kopru kwitnącego)
- 1 główka czosnku
- chrzan (korzeń lub liście)
Dodatkowo:
- duży słój
- kilka liści winogrona
źródło zdjęcia: http://magicznyskladnik.pl |
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy soli, trzymając się proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki jeśli jest taka potrzeba. Do ogórków dokładamy umyty wcześniej koper, chrzan, liście winogron i obrany czosnek. Całość zalewamy ciepłym roztworem wody z solą. Woda musi zakryć wszystkie składniki. Słój zamykamy (nie koniecznie bardzo szczelnie) i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ogórki są gotowy do spożycia już po ok. 36h. Im dłużej stoją, tym są bardziej kwaśne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz