Wersja szybka:
- 0,5 litra maślanki (lub kefiru)
- 0,5 litra jogurtu
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- pęczek rzodkiewek
- 3-4 większe ogórki gruntowe
- sok z buraków/ koncentrat buraczany (do pełnej wersji potrzebujemy pęczek botwiny)
- sól i pieprz
Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki obieramy i razem z rzodkiewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Koper siekamy drobno. Rozdrobnione składniki przekładamy do garnka lub miski. Dolewamy jogurt i maślankę. Wyciskamy ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Dolewamy soku z buraka, 2-3 łyżki lub więcej, tak aby uzyskać pożądany kolor. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Czas potrzebny na wykonanie potrawy: ok. 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz