piątek, 18 lipca 2014

Niebiański letni deser

W gorące dni, jesteśmy raczej leniwi, zwłaszcza w kuchni i wyszukanych przepisów, po prostu nie chce nam się robić. Dziś propozycja na pyszny, MEGA SŁODKI, letni deser. Potrzebne nam będą  tylko 3 składniki:
- 2 jajka (a tak na prawdę same żółtka) - polecamy ekologiczne,
- cukier, ok. 4 łyżeczek,
- garść ekologiczynych owoców sezonowych (najlepiej truskawek, poziomek lub malin).

Oddzielamy żółtko od białka. Białko chowamy do lodówki (wykorzystujemy przy jajecznicy, cieście lub innej okazji). Do żółtka dodajemy cukier i robimy kogiel mogiel - czyli ucieramy lub ubijamy tak długo, aż żółtka zmienią się w kremową masę. Na końcu sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki, jeśli trzeba dosypujemy łyżeczkę cukru. Opcjonalnie możemy dodać esencji waniliowej lub cukru waniliowego. Piekarnik nagrzewamy do 190* (góra dół).

Owoce myjemy, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Całość zalewamy koglem moglem i wstawiamy do piekarnika na drugą półkę od góry. Pieczemy 10 min obserwując deser, aby się za bardzo nie spiekł.  
Porcja dla dwóch osób lub jednego łakomczucha :)




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza